HTML

Bariblog

Itt azok a Barikák gyülekeznek, akik nem restek csinosítgatni akoljukat, csupáncsak nem tudják, hogyan kell. Tanácsot adok-veszek, megmutatom hogyan csináld, vezetem a patádat. Ha jobban tudod bégess bele, ha kérdésed van körmöld ide.

Friss topikok

  • takacsveca93: Szeretnék egy ágyat csinálni magamnak ilyen raklapokból, nem tudom eldönteni, hogy újonnan vegyem ... (2018.09.25. 22:07) UPgrade no work
  • takacsveca93: Én alig várom, hogy a saját lakásomat rendezgethessem, újítsam. Amúgy hol érdemes alapanyagokat ve... (2018.02.11. 22:30) Lakásfelújítás 02. - A purhab hatalma
  • kergabor: Köszi, azt hiszem értem. Nálunk is Camarral tették fel a konyhaszekrényt anno, most értem már a te... (2014.12.17. 21:52) A függés napja...
  • mp3pintyo: A 2. link az adminra mutat ehelyett: barkacs.blog.hu/2013/06/03/raklapalapok (2013.11.12. 16:24) Aztapaszta raklapasztaaa - 3. rész
  • Nagybirka: Te a földön tároltad, vagy lógattad? Mellesleg nincs új a nap alatt, az indavideo oldalon a videó ... (2013.07.19. 09:02) A Bringahinta elmélet

2013.06.03. 16:38 Nagybirka

Aztapaszta raklapasztaaa 1. rész.

A FB-on egy csomó dizájner oldal visszatérő sláger terméke a RAKLAPASZTAL. Gondoltam, én is kipróbálom, mennyire egyszerű vagy bonyolult egy ilyen bútor megalkotása. Az itt szerzett tapasztalataimat szeretném most megosztani.

Raklap asztalt két féle módon lehet készíteni.

Igénytelenül és igényesen.

Az igénytelen abból áll, hogy szerzünk x darabszámú raklapot egymáshoz csavarozzuk őket, lekenjük (vagy nem) jó vastagon festékkel, lakkal vagy lazúrral, asztal funkció esetén csavrozunk az aljára 4 görgőt, megfordítjuk, és élvezzük magas esztétikai élményt nyújtó bútorunkat a lakásunkban.

rklp 03.jpg

Ezt el lehet követni faltakarásnak is, mit az alanti képen látszik.

rklp 02.jpg

Elkészítési idő nettó 15 perc + a raklap, csavar, görgő beszerzésére és szállítására fordított idő + a felületkezelő anyag száradási ideje.

Így gyorsan, könnyű sikereket tudunk elérni, de alkalmazkodnunk kell a raklapunk gyári méretéhez, nem lehet ezen nagyon variálni. Valamint igazi asztallapként sem funkcionál a dolog, mert a lécek közötti réseken minden, ami egy tacskónál kisebb, átesik.

Ha legalább egy paraméterünk van, ami a meglévőtől eltér, és ezért hajlandóak vagyunk plusz munkára, az már igényesnek mondható. Persze itt is vannak szintek.

Tapasztalatom szerint az elsődleges motivációs szempont a méret. Ha az emberben van egy kis tenni akarás, és az XYZ tengely méreteiből valamelyik nem felel meg a számára, akkor hajlandó dolgozni is az ügyön. (Bocs, de az egymáshoz csavarozom és lefestem nálam a gányolás kategóriába esik.) Ha viszont erre a bizonytalan ösvényre téved, akkor egyből rájön, hogy igazából sem a hossz, sem a szélesség, sem a magasság nem felel meg az elképzeléseinek.

raklap asztal.jpg

Ekkor jön az, hogy a raklapot darabjaira kell szedni, és az új funkciónak megfelelő méret szerint le kell vágni a darabokat, majd még össze is kell rakni. Közben ízlés szerint gyalulni, esetleg csiszolni.

Ezt a munkafolyamatot a dizájner oldalak képein könnyedén 2-3 fotóval elintézik, de a valóságban ez több órás tömény szívásnak felel meg. 

rklp 05.jpg

Már a raklapok szétbontása sem egy egyszerű dolog, a belekalapált 2-3 kg szög kipiszkálása miatt. E munkafolyamatnál szükség van kalapácsra, pajszerre, kombinált-, harapó- és csípőfogóra, egy lapos "nem sajnálom" csavarhúzóra és végtelen kreatívitásra, hogyan piszkáljuk ki a faanyag komolyabb roncsolása nélkül a bevert, elkalapált szögeket.

Egy raklap szétszedésére 30-60 percet lazán lehet számolni.

Folyt köv. (mondtam már, hogy nem egy rövid meló?)

3 komment

Címkék: csináld magad barkács raklap bútorkészítés DIY csiri-biri bariblog


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacs.blog.hu/api/trackback/id/tr525337464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öles léptek 2013.06.12. 21:20:13

:) Gratulálok!!! Már annak is hogy nekiálltál. A KEFAG fűrészüzeme (Ökopal) pl. pont azt hirdeti, hogy a raklapok szögelése, rögzítése és maga a faanyag milyensége meghatározza a raklap valós teherbírását. Így nem csoda, ha órás meló ezeket szétszedni, pláne ahogy írod is, a fa roncsolása nélkül. Le a kalappal, hogy belevágtál! Nem Eur raklappal dolgoztál, ugye? (az még pár órás meló lenne...)

Nagybirka 2013.06.15. 13:21:11

@öles léptek: Köszi! Nem Eur raklappal dolgozom, a Bauhausból ingyen el lehet hozni egyszer használatosnak titulált raklapokat, onnan szereztem párat. Elég puha a fa szerkezete, de szép felületetűre lehet ki csiszolni. A jövő héten állítom össze, akkor kiderül, mennyire stabilan tartja meg a csavarokat.

öles léptek 2013.06.18. 08:46:53

Wow, ez jó ötlet, a Bauhausos! Én is kösz. :) Kíváncsian várom a folytatást, vagy a befejezést. Hajrá!
süti beállítások módosítása