HTML

Bariblog

Itt azok a Barikák gyülekeznek, akik nem restek csinosítgatni akoljukat, csupáncsak nem tudják, hogyan kell. Tanácsot adok-veszek, megmutatom hogyan csináld, vezetem a patádat. Ha jobban tudod bégess bele, ha kérdésed van körmöld ide.

Friss topikok

  • takacsveca93: Szeretnék egy ágyat csinálni magamnak ilyen raklapokból, nem tudom eldönteni, hogy újonnan vegyem ... (2018.09.25. 22:07) UPgrade no work
  • takacsveca93: Én alig várom, hogy a saját lakásomat rendezgethessem, újítsam. Amúgy hol érdemes alapanyagokat ve... (2018.02.11. 22:30) Lakásfelújítás 02. - A purhab hatalma
  • kergabor: Köszi, azt hiszem értem. Nálunk is Camarral tették fel a konyhaszekrényt anno, most értem már a te... (2014.12.17. 21:52) A függés napja...
  • mp3pintyo: A 2. link az adminra mutat ehelyett: barkacs.blog.hu/2013/06/03/raklapalapok (2013.11.12. 16:24) Aztapaszta raklapasztaaa - 3. rész
  • Nagybirka: Te a földön tároltad, vagy lógattad? Mellesleg nincs új a nap alatt, az indavideo oldalon a videó ... (2013.07.19. 09:02) A Bringahinta elmélet

2013.04.27. 02:08 Nagybirka

A sötét oldal csábítása

Minden szekrénykészítés alfája és omegája. Ahogyan a snowboardozásnál nem lehet eleget rolózni, úgy a bútorösszeállítást sem lehet eleget gyakorolni.Tulajdonképpen viszonylag olcsó anyagon kísérletezve lehet barkács önbizalmat szerezni. Mert gyors, nagy siker garantált. A forgácslapszekrény összeállítása az asztalos iparosság sötét oldala. Csábító, könnyű, erős.

konyha-010_31656_499648.jpg

A forgácslap a mai lakások elengedhetetlen kelléke. Ebből áll az Ikea konyha, a fürdőszobaszekrény, a gardrób. Aki elakar mélyedni a részletekben:

http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/ForgaLap.htm

A forgácslap szekrény olyan, mint a legó. Megfelelő méretű darabokat kell megfelelő sorrendben összerakni. A tervezés roppant egyszerű.

Szükségünk van egy 100cm x 100cm-es, 50 cm mélységű szekrényre. 

Ez a szekrény 4 darabból áll.

Két vízszintes elem, ezeket nevezzük tető-fenéknek (TF)

Két függőleges elemből, ezek az oldalak. (Old)

Általában a szekrénytesteket úgy rakják össze, hogy a két függőleges oldal közé teszik be a tető-feneket. Nem kötelező így csinálni, de példánk kedvéért maradjunk ennél a verziónál. Ha azt akarjuk, hogy a szekrény 100cm x 100 cm legyen, úgy a függöleges elemeket 100 cm hosszúra kell hagyni, a két vízszintes elem méretéből viszont ki kell vonnunk a függőleges elemek anyagvastagságát. Mivel mindkét végén van egy-egy elem, így kétszer. A szabvány forgácslap vastagsága pár éve 18mm, ha ezt kétszer vesszük, úgy 3,6 cm-t kapunk.

Tehát egy ilyen szekrény elemeinek mérete:

Old: 100x50 /2db

TF: 96,4x50 /2db

Ha valamilyen mintázott forgácslapot használtok, akkor azt vegyétek figyelembe, hogy a szabászaton az első méret lesz az, amivel a minta szálíránya futni fog. Esetünkben az oldalnál a 100cm, a TF nél a 96,4cm.

Ezeket az elemeket kétféle módon kapcsolhatjuk össze, oldható és oldhatatlan kötéssel. Míg az előbbi roncsolásmentesen  szétszedhető, az utóbbi értelemszerűen nem. A csavarozás bontható. Nem bontható pl: tiplizés vagy a lamellózás, ezeknél a bonthatatlanságot a vastagon felkent ragasztó szolgáltatja. A csavarozást nem ízléses használni, ha a szekrény oldalal látszik.

Hátfal.

A hátfalak leggyakoribb anyaga régen farostlemez volt, jelenleg a HDF lemez a menő.

High Density Fibrebord.

Azaz magas sűrűségű farostlemez, mely kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, száraz környezetben. Mindkét oldalt sima felület, kiválóan festhető, furnérozható, laminálható.
Vastagsága: 3mm.
Színes, fehér, natúr kivitelben kerül forgalomba.
Felhasználási területek: hátfal, fiókfenék, belsőépítészet, ajtólapgyártás.

Bármennyire is igyekszik a lapszabászat, mindig van pár tizedminiméter eltérés a kívánt és a valós méret között. Hogy a hátfalunk ne lógjon ki a szekrény mögül (ez például egymás mellé kerülő szekrények esetében azt eredményezné, hogy a szekrények eltartják egymást) a hátfal méretét 5-5mm-el kisebbre kell venni. Így a fenti szekrénynél ez 99,5 cm x 99,5cm legyen.

Polc, népies nevén póc.

Mivel a polc is a két oldal közé kerül be, így ennek a mérete is 100cm - 2 anyagvastagság. Én még egy mm-t le szoktam csípni belőle, hogy a berakásnál ne szoruljon. 

Milyen mély legyen? Én azt javaslom, hogy legalább 5 mm-el kisebb, mint az oldalvastagság. Esztétikusabb is, valamint biztosan nam fog a szekrény előlapjának a síkjából kilógni. Ez az esetleges majdani ajtók miatt is fontos. 

Tehát esetünkben egy polc mérete: 96,3 x 49,5 =1db

Tehát egy alap forgácslap dobozt így kell méretezni. A legalapvetőbb hiba amit egy kezdő elkövet az, hogy nem számol a TF és a polcok anyagvastagságával. de ti már számoltok.

Üdvözlet a sötét oldalon!

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad barkács bútorkészítés hátfal DIY csiri-biri bariblog Lévai István korpusz összeállítás tető-fenék


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacs.blog.hu/api/trackback/id/tr355248997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása