HTML

Bariblog

Itt azok a Barikák gyülekeznek, akik nem restek csinosítgatni akoljukat, csupáncsak nem tudják, hogyan kell. Tanácsot adok-veszek, megmutatom hogyan csináld, vezetem a patádat. Ha jobban tudod bégess bele, ha kérdésed van körmöld ide.

Friss topikok

  • takacsveca93: Szeretnék egy ágyat csinálni magamnak ilyen raklapokból, nem tudom eldönteni, hogy újonnan vegyem ... (2018.09.25. 22:07) UPgrade no work
  • takacsveca93: Én alig várom, hogy a saját lakásomat rendezgethessem, újítsam. Amúgy hol érdemes alapanyagokat ve... (2018.02.11. 22:30) Lakásfelújítás 02. - A purhab hatalma
  • kergabor: Köszi, azt hiszem értem. Nálunk is Camarral tették fel a konyhaszekrényt anno, most értem már a te... (2014.12.17. 21:52) A függés napja...
  • mp3pintyo: A 2. link az adminra mutat ehelyett: barkacs.blog.hu/2013/06/03/raklapalapok (2013.11.12. 16:24) Aztapaszta raklapasztaaa - 3. rész
  • Nagybirka: Te a földön tároltad, vagy lógattad? Mellesleg nincs új a nap alatt, az indavideo oldalon a videó ... (2013.07.19. 09:02) A Bringahinta elmélet

2013.08.05. 16:34 Nagybirka

Mosogató machine 1.

Ha már a kezünk nem bírja a mosogatást, akkor itt az ideje beépíteni egy mosogatógépet. Arról nem nyitnék vitát, hogy melyik a gazdaságosabb, de hogy melyik a kényelmesebb, az egyértelmű. Számomra.

A folyamat olyan hosszú, hogy több videóban tudtam csak megörökíteni. Az első rész röviden taglalja a problémát, és azt, hogyan állítsuk össze az új szekrényünket.

A szekrény tervezése:

Szekrény készítésénél legalább 4 méretre van szükség. Az új bútor magasságára, szélességére, mélységére, és a felhasznált anyag vastagságára.

(Magasságnak a szekrény függőleges méretét nevezzem, szélességnek a szemből nézett vízszintes méretét, mélységnek pedig a bútor vastagságát. A klasszikus koordináta rendszerben a szélesség az X, a magasság az Y, a mélység pedig a Z tengely.)

Ezek ismeretében már nekiállhatunk megtervezni a szekrényt, de lesz még néhány olyan adat, amit a végleges méretek leadásáig meg kell tudnunk határozni.

Ezek pedig a következőek:

- Milyen lábazatot tervezünk a szekrénynek? Az oldalak leérnek a földig, és azokon áll a szekrény, vagy valamilyen állítható lábat szerelünk a korpusz fenekére? Ha az oldal nem ér a földig, akkor láb magasságát nem szabad elfelejteni levonni a teljes méretből.

- Milyen élzárást tervezünk a szekrénynek? Ha élfóliát, akkor nem bonyolódik a dolog, mert ennek elhanyagolható a vastagsága. Ha például 2mm-es ABS műanyagot szeretnénk, akkor fontos a szabászati méretek leadásakor jelölnünk, hogy a leadott méretek kész méretek (azaz az élzárással együtt szeretnénk, hogy ekkora legyen a lapunk), vagy vágási méretek, azaz mi magunk levontuk a szükséges élzáró vastagságokat. 

 

Egy sima korpusz 5 elemből áll, melyek 3 különböző méretű darabok. Egy szekrénynek van 2 oldala 1 teteje, egy feneke és egy hátfala.

A megszokott forma az, hogy a két oldal közé záródik a tető és a fenék (TF). Ez nincs kőbe vésve, ha mondjuk egy olyan szekrényt készítünk, amelyre nagy súly nehezedik, és az alá kerülő láb nem tudja az oldalt is alátámasztani, akkor alkalmazható az, hogy a fenék végigfut, és arra nehezedik a két oldal. Ez csak esztétika.

Maradjunk első körben a klasszikus formánál, sima élfólia élzárással.

Ilyenkor az oldal mérete a magasság x mélység. (Mélység méret tervezésénél ne feledkezz el az esetleges ajtó és hátfal vastagságról! )

Egy 60 cm-es mélységű konyhaszekrénynél a szekrény mélysége a következőképpen alakul:

A konyhapultok 60 cm mélységűek, ha a szekrényoldalt is 60 cm-re vágatjuk, akkor a reá kerülő ajtó 2 cm-el eláll. Itt legalább 4 cm-t el kell vennünk, hogy az ajtó annyival hátrébb kerüljön, hogy a pult vízcsöppentőjén elakadó nedvesség ne az ajtó tetejére csöpögjön le. Tehát a 60-as oldal máris 56 cm. Én azt javaslom, hogy a szekrény hátuljánál is hagyjatok 2 cm-t a szekrény és a fal között, had szellőzzön a fal, és a hátfallemez is simán felférjen. Egy 60 cm-es konyhaszekrény alsó elemének a mélysége 54 cm. 

korpuszmélység.jpg

A tető-fenék (TF) darabok esetén a méret: szélesség - oldal anyagvastagsága 2x (bútorlap esetén ez 2 x 18 mm, azaz 3,6 cm)

(Kitérő: a tetőelemek esetében sokszor előfordul, hogy nem teli bútorlapot használunk, hanem úgynevezett szoklikat. Ezekkel anyagot spórolunk, és a szekrény súlyán is csökkenthetünk. A szoklik 6-8 cm mélységűek, a szélességük ugyan akkora, mint egy TF szélessége.

Szoklit akkor használhatsz, ha a szekrény tetejére kerül egy záróelem, (konyha esetében pl. a pult) valamint a tető vonala nincs a szemmagasság felett. Hiszen ilyenkor azt látnánk, hogy a szekrényben nincs teli tető.)

A hátfal méretét érdemes fél-fél centivel kisebbre tervezni, mint amennyi a szerény magassága és szélessége. Így nem fog oldalt lelógni, ha több szekrény kerül egymás mellé, a lelógó hátfalak nem tartják el ezeket egymástól.

Egy 60 cm széles, a 28mm-es pulttal együtt 90 cm magas, hagyományos konyhai alsószekrény, amely 10 cm-es állítható műanyag lábakon fog állni, az oldalai pedig nem érnek a földig, a következő:

oldal: 54 x 77,2 /2db

TF:   56,4 x 54 /1db

szokli: 56,4 x 8 /2db

HDF hátfal: 76,7 x 59,5 /1db

 

Legközelebb kivesézem az egyszerű korpusz összeállítás trükköket.

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad bútorkészítés DIY csiri-biri bariblog Lévai István korpusz összeállítás


A bejegyzés trackback címe:

https://barkacs.blog.hu/api/trackback/id/tr265445990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása